NEN-EN 14703: De standaard voor veilige en comfortabele kerkstoelen

In de gemoedelijke sfeer van een kerk, waar mensen samenkomen, spelen kerkstoelen een essentiële rol. Maar het gaat niet alleen om comfort; veiligheid is een aspect dat niet over het hoofd mag worden gezien, vooral in het licht van bouwvoorschriften en regels zoals vastgelegd in het Bouwbesluit. Met deze blog duiken we dieper in de wereld van kerkstoelen, met speciale aandacht voor de NEN-EN 14703 norm.

Wat is de NEN-EN 14703 norm?

De NEN-EN 14703 is een Europese norm die specifieke veiligheidseisen stelt aan stoelkoppelingen in ruimtes zoals zalen, auditoria en kerken. Deze norm richt zich op het veilige gebruik van gekoppelde stoelen en bepaalt de criteria waaraan deze koppelingen moeten voldoen om de veiligheid van gebruikers te waarborgen.

Wanneer voldoet een stoelkoppeling aan de NEN-EN 14703 norm?

Om aan de NEN-EN 14703 norm te voldoen, moet een stoelkoppeling succesvol vijf specifieke veiligheidstests doorstaan. Hier zijn de belangrijkste aspecten waaraan een stoel moet voldoen om conform de norm te zijn:

  1. Stabiliteit: De stoel moet stabiel zijn wanneer deze is gekoppeld aan andere stoelen. Dit betekent dat het systeem van koppelingen zodanig moet zijn ontworpen en getest dat het de stabiliteit van de stoelen ondersteunt, zelfs bij onverwachte krachten.
  2. Duurzaamheid: De koppelingen moeten bestand zijn tegen herhaaldelijk gebruik en mogen niet verslijten of breken tijdens normaal gebruik. Dit zorgt ervoor dat de koppelingen gedurende de levensduur van de stoelen betrouwbaar blijven.
  3. Prestaties onder Belasting: De stoelen moeten de tests doorstaan met de verwachte belasting. Deze belasting simuleert de krachten die in de praktijk optreden wanneer mensen op en van de stoelen gaan zitten.
  4. Betrouwbaar Ontkoppelen: In geval van nood moeten de stoelen snel en betrouwbaar kunnen worden ontkoppeld. Dit is cruciaal voor situaties waarin snelle evacuatie vereist is.
  5. Brandveiligheid: De stoelkoppelingen moeten voldoen aan specifieke eisen met betrekking tot brandveiligheid. Dit omvat aspecten zoals brandwerendheid en het vermogen van de koppelingen om in geval van brand snel los te laten.

Het testen van stoelen volgens de NEN-EN 14703 norm is een gedetailleerd proces, uitgevoerd door erkende testinstituten. Als de stoelkoppelingen met succes alle vijf de tests doorstaan, wordt er een keuringsrapport opgesteld, en wordt het NEN-EN 14703 certificaat verstrekt. Deze documenten bevestigen dat de stoelkoppelingen voldoen aan de veiligheidseisen van de norm.

Welke stoelen voldoen er aan de NEN-EN 14703 norm?

In ons assortiment hebben we meerdere stoelen die voldoen aan de NEN-EN 14703 norm. Hieronder lichten we De Lynx-stoelen van Casala uit. De Lynx lijn van Casala biedt namelijk een innovatief koppelsysteem dat geïntegreerd is in het frame, waardoor ze de snelst koppelbare stoelen ter wereld zijn. Om Lynx te koppelen, hoef je de stoel slechts 10 centimeter op te tillen en in het frame van de stoel ernaast te plaatsen. 

De Lynx stoelen zijn stapelbaar tot 12 stoelen op een transportwagen, en bij verticaal stapelen raken de zittingen elkaar niet, wat schade aan de stoffering en het schuim voorkomt. 

De Lynx-stoelen bieden optimale flexibiliteit doordat ze gekoppeld kunnen worden als stoel-stoel, stoel-armstoel, en armstoel-armstoel. De h-o-h afstand van de koppeling is 51,5 cm, waardoor een optimale zaalcapaciteit wordt gegarandeerd. 

Lynx voldoet aan de Europese norm EN14703 voor meubelen, specifiek voor niet-huishoudelijke gekoppelde zitmeubelen in een rij, wat de sterkte en veiligheid waarborgt. Voor gemakkelijk en veilig vervoer tussen locaties zijn er speciale transportwagens en -systemen beschikbaar, en Lynx kan ook worden uitgerust met een schrijfplank voor rechtshandigen.

Stapelbare Stoelen: Praktisch en Ruimtebesparend

Naast veiligheid is praktisch gebruik een overweging bij het kiezen van kerkstoelen. Stapelbare stoelen komen hier om de hoek kijken als een oplossing die zowel praktisch als ruimtebesparend is. Vooral in kerkgemeenschappen waar flexibiliteit en multifunctioneel gebruik van de ruimte van groot belang zijn, bieden stapelbare stoelen een uitkomst. Ze kunnen eenvoudig worden opgestapeld en opgeborgen wanneer de ruimte voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Comfortabel, Veilig en Praktisch

Kerkstoelen vormen het fysieke fundament van een gemeenschap die samenkomt. Door te voldoen aan de NEN-EN 14703 norm worden niet alleen de veiligheidsnormen gegarandeerd, maar wordt ook een statement gemaakt over het streven naar kwaliteit en veiligheid. Combineer dit met de praktische voordelen van stapelbare stoelen, en je hebt niet alleen comfortabele zitplaatsen, maar een doordachte oplossing voor een functionele en veilige kerkgemeenschap.