werkplek instellen

Een goede bureaustoel

Een goede bureaustoel is van groot belang voor een gezonde, verantwoorde werkhouding. Een bureaustoel ondersteunt de rug en het bekken optimaal en voorkomt allerlei klachten door het principe van ‘het bewegend zitten’.

Werkplek instellen

Ook de inrichting van de werkplek heeft een grote invoed op het werkcomfort en de gezondheid. Een paar eenvoudige ingrepen hebben vaak een groot effect. Hierna geven wij u graag enkele tips voor een comfortabele werkplek: van de instelling van uw stoel tot de plaatsing van uw bureau en uw beeldscherm.

  1. instelling stoel
  2. werkblad
  3. beeldscherm
  4. muis en toetsenbord

1. instelling stoel

Zithoogte: Kies de zithoogte zodat u kan zitten met de voeten plat op de grond, en de knie- en enkelgewrichten onder een hoek van iets meer dan 90 graden.

Zitdiepte: Kies de zitdiepte zodat uw bovenbenen over een maximale lengte ondersteund zijn, en u tussen de voorzijde van de zitting en uw knieholte een vuistbreed ruimte heeft.

Hoogte van de rugleuning: De lendensteun van de rugleuning moet onderaan in de rugholte passen.

Hoogte van de armsteunen Kies de hoogte van de armleggers zodat deze het gewicht van uw armen opvangen, en u kan zitten met ontspannen (niet opgetrokken) schouders.

Kijk hier voor goed instelbare bureaustoelen.

2. werkblad

Vertrek voor de juiste werkbladhoogte altijd van uw goed ingestelde stoel.

U verricht (bijna) alleen beeldschermwerk

Zet het werkvlak op ongeveer dezelfde hoogte als de armsteunen van uw stoel. Als u het werkblad nie kunt verlagen of verhogen en u zit te laag: stel uw stoel hoger in en gebruik een voetensteun. Als u te hoogte zit: verhoog het werkblad door blokjes onder de poten te steken of de bestaande poten te vervangen door langere.

U gebruikt het werkblad bijna uitsluitend om te lezen en te schrijven

Het werkblad mag 5cm hoger staan dan uw armsteunen. Als verhoging van het werkvlak kunt u ook werken met een lessenaar. Een eenvoudige oplossing is een klasseermap die u als lessenaar gebruikt.

Kijk hier voor hoogte instelbare bureaus.

Tweedehands hoogte instelbare bureaus al verkrijbaar vanaf €150,- excl. b.t.w.

3. beeldscherm

Zorg voor voldoende afstand tussen uw ogen en het beeldscherm. Hoe groter het scherm, hoe groter de afstand mag zijn:

14-15 inch: afstand = 50-70 cm

16-19 inch: afstand = 60-85 cm

20-21 inch afstand = 75 -105 cm

Plaats het beeldscherm dwars op het raam en er zover mogelijk vandaan, zodat het licht niet in het beeldscherm kan weerspiegelen. Zet het scherm ook niet voor het raam: het contrast tussen het donkere scherm en het licht van het raam vermoeit de ogen.

Hoogte van het scherm:

U werkt met een desktop: plaats het scherm zodanig dat uw ooghoogte gelijk komt met de bovenrand van het beeldscherm

U werkt met een laptop: uw laptop is gekoppeld aan een dockingstation met een appart beeldscherm en toetsenbord. Plaats dan het beeldscherm zodanig dat uw ooghoogte gelijk komt met de bovenrand van het beeldscherm.

Uw laptop staat in een laptophouder, de bovenkant van het scherm van de laptop is op ooghoogte ingesteld en u werkt net een apart toetsenbord.

4. muis en toetsenbord

Zorg ervoor dat de pols zo neutraal mogelijk staat t.o.v. het toetsenbord en de muis.

  • Werk met de pootsjes van het toetsenbord ingeklapt.
  • Bedien de muis vanuit de arm en niet vanuit de pols.
  • Ondersteun de armen zoveel mogelijk (op tafel/armleggers).
  • Gebruik indien nodig een polssteun.