Akoestiek verbeteren op kantoor

De afgelopen jaren zijn er mede door het fenomeen Het Nieuwe Werken veel kantoortuinen bij gekomen. In dit blog wil ik niet ingaan op de positieve en negatieve effecten van een kantoortuin maar kijken naar één van de oplossingen (akoestiek) die bijdragen aan een betere werkomgeving in de kantoortuin of op kantoor in het algemeen.

Goede Akoestiek
Om te weten wat goede akoestiek inhoud is het handig om te kijken wat akoestiek nou daadwerkelijk betekent. Wikipedia zegt daar het volgende over.
“Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Geluid bestaat uit trillingen die zich voortplanten door een medium. In de meeste gevallen is dat lucht. De akoestiek heeft zeer veel praktische toepassingen.
Verder wordt akoestiek verstaan onder de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid. Dan kan bijvoorbeeld gesproken worden over “Deze ruimte heeft een slechte akoestiek”. Bedoeld wordt dan dat de eigenschappen van die ruimte niet overeenkomen met het gebruik. Aan een concertzaal worden bv. andere eisen gesteld dan aan een collegezaal [of kantoortuin].”

Waar hebben we last van?
Als de akoestiek in een ruimte niet goed of niet optimaal is dan hebben we meestal niet last van het geluid zelf maar van de (na) galmtijd. Dit is de tijd dat een geluidsverschijnsel in een ruimte nog hoorbaar is als de geluidsbron reeds is gestopt.
Het is goed je te realiseren waar het probleem nou echt ligt. Is de akoestiek niet goed of hebben we te maken met een isolatie probleem? Dit probleem vraag namelijk om een hele andere oplossing.

Het nut van een goede akoestiek
Een slechte akoestiek kan leiden tot meer stress en minder productiviteit op het werk. De werknemer krijgt te veel prikkels om te verwerken en kan zich niet meer concentreren. Een goede akoestiek kan dus bijdragen aan een prettigere werkomgeving en daardoor minder verzuim en meer productiviteit.

Wat zou een oplossing kunnen zijn?
Allereerst kunt u kijken na bijvoorbeeld de toegepaste materialen op uw kantoor. Het gebruik van bijvoorbeeld gordijnen en tapijt kan al voldoende zijn om bij te dragen aan een goede akoestiek. Ook het gebruik van planten en akoestisch meubilair, meubilair van zachte materialen, kan hier een bijdrage aan leveren. Mocht dit niet voldoende of niet wenselijk zijn, tapijt is bv. niet voor elke werkvloer geschikt, dan kunt u de akoestiek ook aanzienlijk verbeteren met hoogwaardige akoestische panelen of baffels. De panelen zijn in veel verschillende maten, kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar.

Eerst horen dan geloven?
Bent u nog niet overtuigd dat het gebruik van panelen de akoestiek op uw kantoor aanzienlijk kan verbeteren? dan bieden wij u, geheel vrijblijvend, aan om dit zelf te ervaren!! Wij komen graag bij u langs met een aantal testpanelen zodat u zelf kunt ervaren wat voor verschil dit maakt op uw kantoor. Bel: 0519-571967 of vul het “bel mij” formulier in.

Bronvermelding: Wikipedia